top of page

✍️ Proiect de Lege –
Redacția Vocea Civică Inițiativă cetățenească "Energie România 2025"
Conform art. 74 Constituția României și Legii 189/1999

 

PROIECT DE LEGE privind constituirea Comisiei Internaționale de Investigație Energetică

"Energie România 2025"

 

Art. 1 – Constituirea Comisiei Internaționale de Investigație Energetică(1) Se constituie Comisia Internațională de Investigație Energetică "Energie România 2025", structură de expertiză civică internațională, independentă de orice autoritate publică sau instituție a statului român.(2) Comisia are mandat civic, internațional și de suveranitate publică, fiind susținută prin semnătură directă de către cetățenii României și ai Uniunii Europene.

 

Art. 2 – Misiune(1) Comisia investighează toate actele normative, contractele, privatizările, concesiunile, investițiile și tranzacțiile privind domeniul energetic românesc, realizate între 1990 și 2025.(2) Obiectivul este identificarea faptele de corupție sistemică, a pierderilor patrimoniale și a responsabililor politici, administrativi și comerciali.

 

Art. 3 – Componență(1) Comisia este formată din 17 membri, aleși astfel:7 experți internaționali (propuși de instituții independente: ONU, OECD, Transparency International, etc.)5 reprezentanți ai societății civile (selectați prin concurs deschis, fără afiliere politică)3 analiști financiari externi cu expertiză pe energie2 reprezentanți ai comunităților locale afectate de colaps energetic

 

Art. 4 – Funcționare(1) Comisia funcționează pe o perioadă de 18 luni, cu drept de prelungire prin decizie publică a semnatarilor inițiativei.(2) Activitatea este 100% publică, cu sesiuni transmise online, documente publicate integral și rapoarte lunare accesibile oricărui cetățean.

 

Art. 5 – Protecție și autonomie(1) Comisia este protejată prin tratat internațional de interferențe din partea statului român, a serviciilor secrete sau a entităților comerciale.(2) Orice tentativă de intimidare, blocare sau sabotaj a activității comisiei este considerată atentat la suveranitatea poporului român și constituie infracțiune.

 

Art. 6 – Raportul final(1) Comisia publică un raport complet până la 1 decembrie 2026, care include:Evaluarea prejudiciilor aduse statului român;Lista persoanelor publice responsabile;Recomandări pentru justiție internațională, recuperare de prejudicii și reformă legislativă.Art. 7 – Intrarea în vigoareAceastă lege intră în vigoare la 30 de zile de la validarea celor 100.000 de semnături autentice și publicarea inițiativei în Monitorul Civic Național.

 

 

✍️ Redacția Vocea Civică📅 Aprilie 2025

bottom of page